Status:
Client
Martha's Vineyard, MA

THE SHOP

The Shop was originally an active workshop to repair sailboats on Martha's Vineyard . In 2019, our renovation transformed it into a residential space. The spirit of the original concept of a workshop remains alive in The Shop.

The Shop was originally an active workshop to repair sailboats on Martha's Vineyard . In 2019, our renovation transformed it into a residential space. The spirit of the original concept of a workshop remains alive in The Shop. Adapting to the unique layout and rationale of the space, we designed and fabricated many custom furniture elements, as well as threshold moments to fit within the character and use. 

Private / Residential
Completed 2019
41°20'52.512"N 70°45'14.94"E

2019

FINALIST IN:
OUR CLIENT
Martha's Vineyard, Massachusetts

GLASS

The layout is rational and functional to maximize utility and the connection to the exterior landscape. All of the private bedrooms open to an interior courtyard; this provides the interior circulation path amongst Japanese maple trees and a screened-in private garden. One makes use of the wrap-around interior and exterior porch frequently, living does not happen solely within the house, but within nature as well.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
41°20'49.6"N 70°45'23.5"W

2019

FINALIST IN:
OUR CLIENT
SKUTA MOUNTAIN, SLOVENIA

SKUTA

Designed for an alpine site on Skuta Mountain in Slovenia, this cabin offers an intimate refuge for eight visitors nestled in the scenic Alps. The design minimizes environmental impacts: visually, gray, glass reinforced concrete cladding blends into the mountain’s stone, and performative, natural ventilation, robust insulation for cold nights, and a lack of electricity preserve the shelter’s natural setting.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
46°21'32.5N  14°34'04.4E

2016

FINALIST IN:
OUR CLIENT
JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA

SCHOOL

The schoolhouse, now known as 'Thingo Kids Preschool' serves a mixed-income neighborhood in Cosmo City, Johannesburg. It is the first early childhood education center in the community where most children are sent to crèches (daycares) that lack in resources and academic curriculum. It accommodates 80 children and houses a teacher-training center.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
26°01'35.0"S 27°55'12.5"E

2011

FINALIST IN:
OUR CLIENT
NATURAL EDGED WALNUT

COFFEE

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
STRUCK BY LIGHTNING

2013

FINALIST IN:
OUR CLIENT
THE LOCATION:

DESK

Natural Edged Poplar, Blackened Steel

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
40° 43'50.1960''N73°56'6.8712''W

2015

FINALIST IN:
OUR CLIENT
LOCATION:

SHOWER

Through the use of essential oils, heat and air, a tactile and olfactory experience manifests in Fossa Olfactoria. While scent is oft unexplored or completely omitted from serious discussions of architecture, scent and odor shape experience, occupancy, and comfort in powerful ways. An immersive, fleshy fabric membrane obscures an undulating massing of one thousand balloons.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
Martha's Vineyard, Massachusetts

2020

FINALIST IN:
OUR CLIENT
THE LOCATION:

BARN DOOR

To celebrate the joinery and natural form of wood, we created two large ceremonial barn doors for our Shop project, to access key elements of the program.  These oversize doors were constructed onsite, and given ample time to adjust to the climate and settle before being wrangled into their final form
.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
Chilmark, Massachusetts

2019

FINALIST IN:
OUR CLIENT
THE LOCATION:

DINING TABLE

Designed for a poolside area in Manhattan, this end-table series brings together an uncommon yet playful wood species, and deceptively light deployment of concrete to create a series of surfaces upon which to enjoy cocktails, play games, and appreciate the qualities of the wood.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
Chilmark, Massachusetts

2019

FINALIST IN:
OUR CLIENT
CAMBRIDGE, MASSACHUSETTS

FOSSA

This installation brings the viewer into the epicenter of olfactory experience  -  the spatial cavity where the olfactory bulb is located - playing on notions of scale, phenomena, and bodily experience. An immersive, fleshy fabric membrane obscures an undulating massing of one thousand balloons

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
42°22'36.4"N 71°06'43.7"W

2019

FINALIST IN:
OUR CLIENT
Glass Fiber Reinforced Concrete

MONKEY

Designed for a poolside area in Manhattan, this end-table series brings together an uncommon yet playful wood species, and deceptively light deployment of concrete to create a series of surfaces upon which to enjoy cocktails, play games, and appreciate the qualities of the wood.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
Wood, Concrete & Resin

2019

FINALIST IN:
OUR CLIENT
THE LOCATION:

THE BAR

We restored and refinished a bandsaw from 1888 to transform it into a fully stocked bar+cocktail experience.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
Martha's Vineyard, Massachusetts

2019

FINALIST IN:
OUR CLIENT
CIRCULAR TABLE FOR AN OVAL ROOM

PARLOR

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
Black Walnut, Blackened Steel

2020

FINALIST IN:
OUR CLIENT
THE LOCATION:

HIVE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa.

Earthen Delight re-imagines the garden as a fanciful theater for the performing arts. Just as the landscapes of Hieronymus Bosch set the stage for the peculiar, the terrain takes on a sensuous and playful form, complementing the theatrical drama that unfolds within it. The stage positions itself in the center, growing from the earth and nestling into taller garden walls. These walls become the wings of the stage and slope down to become audience seating in seamless transition. Shade and shelter is provided by a fabricated tree, which serves as a lightweight fly tower, allowing space for mounting lights and scenery.

RAGDALE FOUNDATION
RAGDALE RING COMPETITION
Martha's Vineyard, Massachusetts

2018

PARLOR TABLE
A circular table for an oval room in New York City.
2019
2019
BAR
We restored and refinished a bandsaw from 1888 to
transform it into a fully stocked bar+cocktail experience.

2019

- Winner, 2013 Engineering News Record (ENR) Global Best Projects Award
- Finalist / Popular Choice Winner, 2013 Architizer A+ Award
- Winner, 2011 Oikos Sustainable Campus Leader Award
- Winner, 2011 Cornell Leadership in Sustainability Award
MONKEYPODS
NEW YORK, NY
WOOD + CONCRETE + RESIN
Client:
Martha's Vineyard, MA

SHOWER

Earth, wind, fire and water are all elemental to our being. When asked to create an outdoor shower for a former woodshop-turned-residence, we looked to the elements of nature to construct a bathing space that respects its environment and crafts an experience. We turned to the forest, the boundary upon which the shower is placed, and allowed nature to dictate our material palette. Using wood in many forms, we created a cedar wind and privacy screen, a board formed concrete wall, and tied it all together with a custom-steel framed cordwoodThe result is an immersive, sensorial bathing experience within nature.

Private / Residential
41°20'52.512"N 70°45'14.94"E

2020

BARN DOORS
To celebrate the joinery and natural form of wood, we created two large ceremonial barn doors for our Shop project, to access key elements of the program. These oversize doors were constructed onsite, and given ample time to adjust to the climate and settle before being wrangled into their final form.
2019
DINING TABLE
2019
Designed for a poolside area in Manhattan, this end-table series brings together an uncommon yet playful wood species, and deceptively light deployment of concrete to create a series of surfaces upon which to enjoy cocktails, play games, and appreciate the qualities of the wood.
HIVE
Carpenter bees, maple, resin.
2017
An off-the-grid cabin designed
for an alpine site.
SKUTA
2016
STATUS:
OUR CLIENT:
THE LOCATION:

GLASSHOUSE

The Shop was originally an active workshop to repair sailboats on Martha's Vineyard . In 2019, our renovation transformed it into a residential space. The spirit of the original concept of a workshop remains alive in The Shop. One makes use of the wrap-around interior and exterior porch frequently, living does not happen solely within the house, but within nature as well.

Private / Residential
Completed 2017
Chilmark, MA

2017

EAMES
Restoration of a series of Eames LCM chairs.
2016
Lavender, red latex, Spatial olfaction
FOSSA
2016
SCHOOLHOUSE
The schoolhouse, now known as 'Thingo Kids Preschool' serves a mixed-income neighborhood in Cosmo City, Johannesburg. It is the first early childhood education center in the community where most children are sent to crèches (daycares) that lack in resources and academic curriculum.
2011
DESK
Natural Edged Poplar, Blackened Steel
2012
COFFEE TABLE
Reclaimed walnut from a tree that had been felled following a devastating lightning strike, the table highlights the charred scarring from that event.
2012